Zo leer je een instrument bespelen zonder leraar

Voor de meeste mensen begint het bespelen van een instrument als hobby. Er zijn een aantal instrumenten die je kunt leren bespelen, zonder er een muziekleraar voor in te schakelen. Het maken van muziek geeft veel plezier, het werkt ontspannend en je kunt er je creativiteit in kwijt. Ben jij benieuwd hoe je zelf een instrument kunt leren bespelen? Dan is dit artikel echt iets voor jou. 

Kies een instrument 

Als allereerst is het natuurlijk belangrijk om een instrument te kiezen dat echt bij jou past. Wat is jouw persoonlijke, muzikale voorkeur? Als jij helemaal gek bent van rockmuziek, dan is een saxofoon misschien niet helemaal de juiste keuze. Als je een jazzliefhebber bent daarentegen, kan dit juist wel een goede keuze zijn. Het drumstel, de piano en de gitaar komen in veel muziekstijlen terug en worden dan ook vaak gezien als instrument om mee te beginnen. Andere voorbeelden van veelgebruikte instrumenten zijn de viool, de trompet, het keyboard en de elektrische gitaar. 

De basis van de muziektheorie leren 

Het woord theorie schrikt mensen vaak af, maar dat is helemaal niet nodig. Om het instrument zo snel mogelijk te leren bespelen, hoef je alleen maar de basis theorie te leren. Een lied bestaat uit een reeks noten die je tegelijk, of apart speelt. Wanneer je meerdere noten tegelijk speelt, spreek je van een akkoord. Een lied bestaat uit een aantal akkoorden en als je die kunt bespelen, kom je in de meeste liedjes al een heel eind. Wil jij piano gaan leren spelen? Zoek dan op welke toetsen bij welke noten horen. Is jouw keuze op de gitaar gevallen? Leer dan de namen van de snaren. Door de theorie erbij door te lezen heb je al heel snel door welke noten bij welke akkoorden horen. 

Oefenen en geduld hebben 

Als je eenmaal weet hoe je een akkoord moet spelen, kun je naar het akkoordenschema van het lied gaan kijken. Door het schema wordt duidelijk welk akkoord je op welk moment moet spelen. Het zal wel lastig worden om in het begin alle akkoorden te onthouden en te wisselen van akkoord, dus het is belangrijk om veel te oefenen. Naast dat het oefenen erg belangrijk is, moet je er natuurlijk wel veel plezier aan beleven. In het begin van het leren spelen van een instrument zullen best wat frustraties naar boven komen, maar je zult zien dat het na oefenen en geduld steeds beter gaat. En als het even niet lukt, zet je het instrument aan de kant en probeer je het de volgende dag eens. Akkoorden en muziek spelen zal zo vanzelf beter gaan. Enjoy!