De meest populaire muziekstijlen ter wereld

Als je een kijkje neemt op Youtube, naar de radio luistert of uitgaat kom je gegarandeerd de meest uiteenlopende muziekstijlen tegen. Veel nummers komen je dan vast wel bekend voor, maar naar welke muziekstijl luister je dan eigenlijk? In dit artikel bespreken we de meest bekende muziekstijlen ter wereld, zodat jij precies weet bij welke stijl dat leuke nummer nu hoort. 

Pop 

De afkorting van ‘populaire muziek’ is popmuziek, en is een verzamelnaam voor verschillende muziekstijlen. Toch is deze muziekstijl meer gericht op populariteit dan op diversiteit. Het leuke aan deze muziekstijl is dat een breed publiek toegang heeft tot deze muziek. Popmuziek kwam met name na 1945 op gang, doordat de technologie steeds weer werd verbeterd. Vooral voor jongeren is popmuziek een uitingsvorm, en wordt de muziek platgedraaid op platenspelers en radio’s. 

Hip-hop en rap

Hiphop is een culturele beweging ontstaan in de jaren 70 in New York, in de arme wijk The Bronx. Deze creatieve muziekstijl bestaat vooral uit ritmische muziek in combinatie met rap en rijmende spraak-zang-techniek. Onder de hiphopcultuur vallen 4 belangrijke elementen: MC’ing/rappen, turntablism, breakdance en graffiti. Hiphop is waarschijnlijk ontstaan uit 70’s disco, dancehall en dub maar werd een eigen stroming in The Bronx tijdens zogeheten block parties (wijkfeesten). 

Dance en elektronische muziek  

Dance, ook wel electronic dance music (EDM) is een verzamelnaam voor alle elektronische dansmuziek. Deze stijl kun je herkennen aan het feit dat het is gemaakt met elektronische muziekinstrumenten. De melodie is vaak relatief eenvoudig en wordt in een 4/4-maat gespeeld. Deze muziekstijl bevat repeterende melodieën en een goede bass drum. 

Rock 

Als we denken aan rock, dan denken we aan een gitaar, basgitaar en drums aangevuld met zang en andere instrumenten. Rock werd tijdens de jaren 50 populair in de Verenigde Staten en ontstond uit bestaande stijlen als country en blues. Pas in de jaren 60 waaide rock over naar de rest van de wereld. Destijds bestond er alleen rock-’n-roll en rockabilly, tot rock uitgroeide tot een muziekstroming met vele verschillende substijlen. Denk bijvoorbeeld aan psychedelische rock, hard rock en punk. Maar ook new wave en heavy metal is een substijl van rock! 

Latin 

Latin is een verzamelnaam van muziekstijlen die zijn ontstaan in Latijns Amerika. Onder latin vallen stijlen als bijvoorbeeld salsa, merengue, bachata, samba en bolero. Latin bestaat dus uit veel verschillende stijlen die samen gemeen hebben dat er Romaanse talen worden gebruikt. Spaans, Portugees of Braziliaans zijn de meest gebruikte talen. In de jaren 80 en 90 kwam ook latin pop aan het licht, wat ontstaat door Latijns-Amerikaanse muziek te combineren met pop.